VOKALKVARTETTEN VOX
Personlig charm och god publikkontakt är Vokalkvartetten VOX signum. Oavsett om musiken är från 1400-talet eller nutida, om det är ett visprogram eller en barnopera, om publiken är ung eller gammal så hittar Vokalkvartetten VOX ständigt nya infallsvinklar. Med lust och mod skapar vokalkvartetten alltid känslorika och uttrycksfulla program. Sedan några år tillbaka är Barbara Bonney Vox konstnärliga coach.

HUR BÖRJADE DET?
Vokalkvartetten Vox startade 1989 som Skaraborgs Vokalkvartett av Musik i Väst. Ensemblen var då Nordens enda heltidsanställda vokalkvartett med huvudsaklig inriktning på konstmusik. 2004 blev Vox en av ensemblerna på det då nya Vara konserthus, men med fortsatt regionalt uppdrag. Sedan maj 2012 är Vokalkvartetten Vox en fri grupp.

VAD GÖR VOX?
Vox är en genrebred ensemble, specialiserad på tidig musik, samtida musik och visor.
Inom den tidiga musiken har Vox samarbetat med några av Europas främsta barockmusiker såsom harpisten Andrew Lawrence King, lute­nisten Jacob Lindberg och sångerskan Jill Feldman. Barockensemblen Corona Artis och Ensemble Mare Balticum är två välkända svenska ensembler som Vox återkommande turnerar med.

Den samtida musiken finns med som ett stående inslag i Vox reper­toar. Ensemblen har blivit inbjuden till ett flertal stora europeiska festivaler för nutida konstmusik bla World New Music Days i Visby, GAS-festivalen i Göteborg, Oktoberfestivalen i Normandie, Nordiska Musikdagarna i Helsingfors, Europa-Asia i Kazan samt Two Days and Two Nights i Odessa.

Vox beställer och uruppför ständigt ny musik av de intressantaste kompositörerna. Catharina Backman, Folke Rabe, Kim Hedås och Francois Sarhan för att nämna några av många.

Visorna framträder Vox med i en scenisk form som passar särskilt bra i cafémiljöer och på mindre scener. Rubrikerna har varit Kaffe med dopp, Säg bara te, Glad i choklad; dvs en triptyk på temat varma drycker.

Andra titlar är Grovdoppa med text och musik av Allan Edwall samt Ett hål i lakanet med enbart kvinnliga textförfattare som Barbro Hörberg, Sonja Åkesson, Marie Bergman och Christina Kjellson.

FÖR BARN OCH UNGDOMAR DÅ?
Vox har en gedigen erfarenhet av barn- och ungdomsföreställningar. 10000-tals barn och ungdomar har upplevt föreställningarna – Pojken och fåglarna, Lyssna på mig, Näktergalen, Mycket Hemliga Visor samt Happy Happy

I föreställningen För full hals och under sina populära Skolöverfall arbetar Vox tillsammans med barnen i olika former av musikska­pande.

HUR GÖR VOX?
Vox sjunger med självklart musikanteri och med stor omsorg om den musik som ensemblen just i stunden tolkar. Men också alltid med en scenisk idé; Från opera över iscensatta eller koreograferade nutida verk till minicabaréer. Det är sällan Vox bara står rakt upp och sjunger (fast när det händer så är det ingen slump!).

VAR HITTAR MAN VOX?
På sin hemsida vokalkvartettenvox.se. Men även ute på turné; på teatrar och konserthus, i bygdegårdar samt på skolor och i kyrkor i Västra Götalandsregionen och i övriga Sverige.

Vox har gjort återkommande turnéer i våra nordiska grannländer samt Ukraina, Ryssland, Österrike, Tyskland, Frankrike Spanien och Turkiet.

Share →